PENANAMAN KOPI
ROBUSTA
PENDAHULUAN
Kopi Robusta ialah
sejenis tanaman minuman yang berasal dari kawasan tropika di bahagian yang
berasal dari kawasan tropika di bahagian Barat Afrika. Kopi ini bermutu
tinggi dan sesuai diproses untuk dijadikan bahan utama dalam pembuatan kopi
segera disamping kopi arabica.
Permintaan
terhadap kopi robusta kini semakin meningkat selepas sebuah kilang membuat kopi
segera didirikan di negara ini. Bagi memenuhi permintaan tersebut
penanaman kopi robusta digalakkan ditanam bagi mengurangkan import kopi ini dari
negara luar. Di Semenanjung Malaysia, kopi ini banyak ditanam di
negeri-negeri di sebelah utara terutamanya di Kedah. Permintaan terhadap
serbuk kopi robusta juga tinggi di kawasan ini.
CIRI-CIRI POKOK DAN BUAH KOPI ROBUSTA
Pokok kopi ini
kecil, berbentuk payung dan tingginya mencapai tiga meter sekiranya tidak
dicantas. Daunnya lebih besar, berkerut dan nipis jika dibandingkan dengan
kopi liberica. Bunganya keluar serentak dari ketiak daun, berwarna putih
dan berkelompok-kelompok.
Bunga kopi yang
masih muda bewarna hijau dan akan bertukar menjadi merah tua apabila masak.
Jangkamasa dari berbunga untuk menjadi buah yang matang ialah di antara 8 hingga
10 bulan. Buah kopi berbentuk bulat, berkulit nipis dan berukuran 0.8
hingga 1.5 cm garispusat. Nisbah berat antara buah basah dan biji kering
ialah 3:5:1 hingga 5:5:1 bergantung kepada keadaan sekitar. Bagi setiap
satu kilogram berat terdapat lebih kurang 3,500 biji kopi kering. Biji
kopi kering mengandungi antara 2 hingga 2.5 peratus caffein. Peratus
kandungan ini adalah tinggi berbanding dengan kopi liberika (1.5 - 1.6%) dan
arabica (1- 1.5%).
No comments:
Post a Comment